LOHUIS BEHEER B.V.
Creators of light - since 1970
 

VRAGEN EN ANTWOORDEN

VERLICHTING VOOR DE THUISKWEKERIJ

Tel : 06-48796707

chanel@lampbank.nl

 

De vragen en antwoorden die hieronder staan zijn inmiddels weer enkele jaren oud. Inmiddels is weer erg veel praktijdervaring opgedaan. Die ervaringen leiden tot de volende conclusies:

Met spaarlampen en inductielampen bespaar je niet echt energie. Het voordeel van deze lichtbronnen is echter wel een veel lagere warmte en een betere kwaliteit van het gewas. De opbrengst per Watt besteed vermogen wijkt echter niet zoveel af van elkaar. Inductielampen zijn kostbaar maar gaan dan ook wel 10x zo lang mee als de SONT lampen.

Anno 2008 kijken we naar de LED lamp. Deze lamp bespaart WEL 80% energie!! Zelfs in de professionele tuinbouw gaan de leds nu toegepast worden.

 TESTRESULTATEN van Spaar- en Inductielampen

LOHUIS Led-it-groW LAMP

Spaarlampen en Inductielampen in de praktijk

Cash & Carry - Contant ophalen van deze produkten

Electronic ballast for HID lamps

Als u vragen heeft over de verlichting voor een thuiskwekerij dan kunt u die vragen aan mij stellen op huiskwekerij@lampbank.nl waarna vraag en antwoord  vervolgens op deze pagina gepubliceerd zullen worden.

Op 22-08-04 ontving ik de volgende email:

"

Beste mijnheer/mevrouw Lohuis,
 
Allereerst mijn complimenten voor uw site. Zelden zo'n informatief en tegelijkertijd praktisch geheel van informatie gezien. Verlichtend in de brede zin des woords!
 
Ik heb een paar vragen over licht - samenhangend met mijn hobby als 'thuiskweker' die u hopelijk, als u tijd heeft, kunt beantwoorden:
 
- kan een particulier bij u lampen kopen
- ik las op de site over de verhouding warmte/lichtafgift; kunt u voor de binnenkweek een lamptype of verlichtingsoort aanbevelen? (Bestaat er voor dit doeleinde iets anders dan de conventionele HID lamp; of zijn er binnen het HID-scala lampen die er qua lichtopbrengst bovenuit steken?)
- Zijn er kweeklampen die weinig tot geen warmte afgeven (uitgezonderd TL-lampen)?
- Ik heb ooit iemand horen beweren dat een lamp (HID) van 600watt twee maal zoveel licht/lumen/(lux?) produceert dan een 400watt. Is dat correct, en kun je dat principe (1,5 maal het wattage = 2 maal grotere lichtsterkte) doortrekken naar bijvoorbeeld 1000 watt lampen?
- hoe lang gaat een HID lamp (Philips/Osram) mee, voor wat betreft de lumenproduktie?
 
Ik hoop dat u tijd heeft om deze vragen te beantwoorden. Als u vanuit uw beroepspraktijk inzichten heeft die mij op dit vlak anderszins zouden kunnen verlichten, hoor ik ze graag.
 
Bij voorbaat dank,
 
Met vriendelijke groet,
 
K. de J.
 

"

De antwoorden:

- kan een particulier bij u lampen kopen?

Ja, niet omdat wij de tussenhandel willen uitsluiten maar vraag en aanbod van licht zijn zo breed dat de tussenhandel vaak nog moeite heeft om te herkennen wat de klant werkelijk nodig heeft. Deze behoefte aan advies en aan herkenning van de behoefte en de kennis van zaken om die behoefte te bevredigen maken het noodzakelijk ook bestellingen van particulieren te accepteren. Overigens werken wij voor verschillende doelgroepen samen met een of meer specialisten in een specifieke markt zodat het kan zijn dat een bestelling uiteindelijk door een grotere afnemer in die markt (handelaar) aan u wordt geleverd. Dergelijke handelaren worden setmakers genoemd in ons marketingplan. Zie : Introduction for Franchisees and Distributors

- ik las op de site over de verhouding warmte/lichtafgifte; kunt u voor de binnenkweek een lamptype of verlichtingsoort aanbevelen? (Bestaat er voor dit doeleinde iets anders dan de conventionele HID lamp; of zijn er binnen het HID-scala lampen die er qua lichtopbrengst bovenuit steken?)

Eigenlijk is een gewone gloeilamp heel geschikt voor de thuiskwekerij. Die conclusie wordt getrokken als je kijkt naar het spectrum en golflengte van de straling aan licht die een gewone gloeilamp afgeeft. De mens ziet licht op een golflengte tussen de 450 en 550 nanometer. Buiten die golflengte gaan we aan de ene kant naar het infrarode licht en aan de andere kant naar het ultra violette licht. De straling van dat soort licht is dus voor ons voor een grot gedeelte niet zichtbaar maar juist heel belangrijk voor dieren en planten. Voor planten is het zo dat die juist heel gevoelig zijn voor de straling in het gele en rode spectrum. Het licht wat uitgestraald wordt in dit gele en rode spectrum bevordert dus de bloei  van de planten. Zoals je elders op deze site kunt lezen heeft een gewone gloeilamp een hele lage kleurtemperatuur. De gewone gloeilamp geeft zelfs 90% van de energie af in de vorm van warmte en maar 10% in de vorm van zichtbaar licht. Die warmteafgifte vindt dus plaats in het (infra) rode en gele spectrum wat voor planten juist heel geschikt is.

Waarom dan niet allemaal gewone gloeilampen gebruiken? Het antwoord op de vraag ligt in het rendement; d.i. de hoeveelheid licht die afgegeven wordt = lumen  ten opzichte van de stroomkosten = watts. Een 100W gloeilamp geeft zo'n 13 lumen per watt en is daarom een van de minst energiezuinige lichtbroinnen die wij kennen. In de professionele kassenbouw wordt gebruik gemaakt van sodiumlampen. die wel 140 lumen per watt afgeven. Dat is dus 10 keer meer licht voor de zelfde stroomkosten.Deze sodiumlampen hebben ook een lage kleurtemperatuur en stralen licht vooral uit in het gele en rode spectrum wat juist ook weer goed is voor de bloei van planten. Zij geven ook veel licht af wat voor ons onzichtbaar is. Het gebruik van sodiumlampen is dus vooral gebaseerd op de energiekosten. Er kleven echter ook nadelen aan het gebruik van sodiumlampen. Die nadelen zijn dat ze veel warmte afgeven (niet altijd perse nadeel) maar vooral dat ze geen licht afgeven in het blauwe spectrum. Licht in het blauwe spectrum zoals dat ook voorkomt in het gewone daglicht van de zon bevordert de groei en het uitbossen van planten en wanneer het gebruik van sodiumlampen dus niet voldoende wordt gecompenseerd door het gebruik van daglicht zoals in de kassenteelt zullen de planten juist aan dat licht in het blauwe spectrum een tekort hebben. Een tekort in het blauw zorgt dus voor minder groei en minder knoppen.

Bij gebrek aan voldoende daglicht moet er dus gezocht worden naar een compromis. Dat betekent licht zoeken wat meer blauw heeft in het spectrum en dat wordt gevonden in lichtbronnen die minder energiezuinig zijn. In Canada is er onderzoek gedaan naar de resultaten met spaarlampen. Een spaarlamp is niet meer en niet minder daan een opgevouwen TL-buis met een ingebouwd voorschakelapparaat in de lampvoet. De spaarlamp of TL-buis is minder energiezuinig dan de sodiumlamp maar zijn te maken in een hoge kleurtemperatuur (6.500 graden Kelvin) voor de groei en ook te maken in een lage kleurtemperatuur (2.700 graden Kelvin) voor de bloei. Deze lampen geven ca 80 lumen per Watt, te vergelijken met de 13 lumen per Watt van de gloeilamp en de 140 lumen per Watt van de sodiumlamp. Omdat TL-buizen weinig warmte geven kunnen ze dichter bij het gewas worden gebruikt waardoor het rendement (lux per m2) relatief het verschil in lumenwaarde verkleint.

Nieuw zijn nu de inductielampen. Te vergelijken met de de TL-buizen qua lichtopbrengst maar omdat er helemaal geen gloeidraad of electroden inzitten, is er nog minder of haast helemaal geen warmte en bereiken we een haast oneindige levensduur van 60.000 uur tegen 10.000 uur voor een TL-buis. Het voordeel van deze inductielampen is dus geen of weinig warmte en de zeer lange levensduur waardoor de lampen niet hoeven te worden vervangen. De hoge aanschafprijs verdient zich dus terug op termijn.

Nu is er nog een lamp in de HID serie en wel de metal halide lamp ofwel metaalhalogeenlamp. Deze lamp heeft een zeer hoge kleurtemperatuur tot 10.000 graden Kelvin en zo'n 100 a 120 lumen per Watt! Ongetwijfeld zeer geschikt dus voor de groei (blauw) en ook zeer energiezuinig. Het gebruik van deze lampen voor de groei en de sodiumlampen voor de bloei zou wel eens de beste oplossing kunnen zijn maar is nog te weinig onderzocht. Misschien wel allebei tegelijk bij volledig gebrek aan daglicht.

- Zijn er kweeklampen die weinig tot geen warmte afgeven (uitgezonderd TL-lampen)?

Zie de uitleg over inductielampen hierboven.

- Ik heb ooit iemand horen beweren dat een lamp (HID) van 600watt twee maal zoveel licht/lumen/(lux?) produceert dan een 400watt. Is dat correct, en kun je dat principe (1,5 maal het wattage = 2 maal grotere lichtsterkte) doortrekken naar bijvoorbeeld 1000 watt lampen?

Nee dat is niet juist. Een 400W lamp geeft 55.000 lumen en een 600W geeft 90.000 lumen. Het is wel zo dat bij alle soorten lampen de lumenwaarde per watt toeneemt naarmate het vermogen = watts hoger is. In jouw voorbeeld geeft dus de 400W lamp een rendement van 138 lumen per Watt en de 600W een rendement van 150 lumen per Watt. Bij een 1000W lamp is dat rendement inderdaad nog hoger.

- hoe lang gaat een HID lamp (Philips/Osram) mee, voor wat betreft de lumenproduktie?

Sodiumlampen hebben een levensduur van 16.000 uur of nog hoger. Er is echter een moment dat de lumenwaarde zoveel is afgenomen dat het goedkoper is de nog niet kapotte lampen te vervangen door nieuwe lampen. De investering in het vervangen van lampen is dus de moeite waard omdat we dan weer meer lumens krijgen voor de investering in de stroomkosten. Meestal worden ze na een jaar of twee jaar gebruik vervangen.

 

Op 14-9-04 ontving ik de volgende email:

Geachte heer Lohuis,

Alhoewel er veel info op uw website staat, heb ik toch enkele vragen:

 In het Engels spreekt u van lampen die door de thuiskweker gebruikt kunnen worden, die een laag Wattage hebben, een hoge lichtopbrengst geven en met infrarood camera’s niet zichtbaar, welke lampen zijn dat precies, kunt u merk en type vermelden ? Geven deze lampen ook geen warmte af ? Wat is de prijs van zo’n lamp en kan dit in bestaande armaturen geplaatst worden ?

Ik heb gehoord dat er spaarlampen zouden zijn die gebruikt kunnen worden door de thuiskweker, is dit juist ? Welke lampen zijn dit, of zijn dit dezelfde als hierboven omschreven ?

 

Met vriendelijke groet,

W. Z.

 In het Engels spreekt u van lampen die door de thuiskweker gebruikt kunnen worden, die een laag Wattage hebben, een hoge lichtopbrengst geven en met infrarood camera’s niet zichtbaar zijn, welke lampen zijn dat precies, kunt u merk en type vermelden ? Geven deze lampen ook geen warmte af ? Wat is de prijs van zo’n lamp en kan dit in bestaande armaturen geplaatst worden ?

 - De lampen waarover ik het heb zijn de inductielampen. Het volledig programma aan inductielampen kunt u zien op pagina http://www.lampbank.nl/kk_300954.html  Van deze lampen zijn de 150W en 200W het meest geschikt voor de thuiskwekerij. De lampen in 3500 graden kelvin zijn eigenlijk prima voor groei en bloei maar voor de fanaten onder u is het zo dat de lamp in 6500K perfect is voor de groei en de lamp in 3500K voor de bloei. Omdat de lamp geen filament of een electrode heeft maar zich door een electromagnetisch principe ontlaadt is er geen afzwarting (lichtopbrengst blijft goed) en gaat hij ook zo verschrikkelijk lang mee (60.000 uur). Die 60.000 branduren hebben dan meer te maken nog met de electronische ballast (voorschakelapparaat) want de lamp zelf gaat waarschijnlijk nog langer mee. Bovendien is er dus nauwelijks warmteontwikkeling bij gemis aan een spiraal of electrode. Op de plaatjes kan je ook goed zijn dat de lampen gefotografeerd zijn liggende op de blaadjes van planten. Bij normale lampen zouden die blaadjes verschroeien of zelfs ontvlammen.

Er zijn al wat proeven gaande. De eerste lampen zijn in kisten per vliegtuig gekomen maar dat is veel te duur en de lampen zijn behoorlijk breekbaar. De volgende partij moet dus per boot komen. Inmiddels zijn we nu zo ver dat er voor deze lampen een speciaal armatuur wordt gemaakt zodat we binnenkort lampen compleet met armatuur en ingebouwd voorschakelapparaat kunnen leveren. Deze complete armaturen inclusief lamp en voorschakelapparaat komen dan op zo'n 325 Euro exclusief BTW. Deze inductielampen kunnen bezwaarlijk in bestaande armaturen worden ingebouwd. We verwachten dat een 600W lamp door 2 of 3 x 200W kan worden vervangen. Twee misschien iets te weining maar 3 met betere resultaten. Dat komt voornamelijk omdat de lampen dichter bij het gewas kunnen worden geplaatst.

Ik heb gehoord dat er spaarlampen zouden zijn die gebruikt kunnen worden door de thuiskweker, is dit juist ? Welke lampen zijn dit, of zijn dit dezelfde als hierboven omschreven ?

 

- Ja, die spaarlampen zijn te zien op pagina http://www.lampbank.nl/kk_301206.html . Ook een goede oplossing. Ook niet zo heel veel warmte. levensduur ca 6.000 tot 8.000 uur. De ballast ziet tegenwoordig ook in de lampvoet ingebouwd.

Antwoorden gegeven door Anton Lohuis.

 TESTRESULTATEN van Spaar- en Inductielampen

 

 

Tel : 06-48796707

chanel@lampbank.nl

 Voor de nieuwste ontwikkelingen zie:

For the latest developments see:

Goede resultaten met spaarlampen

Spaarlampen : het beste compromis

Energy Saving Lamps 150W and 200W

PAARSE SPAARLAMP VOOR OPTIMAAL RESULTAAT

LED CLUSTER FOR NURTURE LIGHTING

 

 

EN HELEMAAL NIEUW EN ONZICHTBAAR VOOR

 

 INFRA ROOD CAMERA'S:

Inductielampen, Induction Lamps, Induktionslampen

Inductielampen Testresultaten als Kweeklamp

Kostenvergelijk van sodium-, inductie- en spaarlampen

 Prijslijst lampen thuiskwekers

Complete Huiskwekerij met verlichting

Koop bij een growshop bij u in de buurt

 

Ga naar het winkelcentrum     Go to the shopping center

Ik wil deze producten verkopen  I want to sell these products

Kunt u ook mijn producten verkopen?  Can you also sell my products?

Ik wil iets leren over verlichting   I want to learn something about lighting

 

Jaan.be - De Vlaamse zoekmachineSite Meter